Startuj z namiNapisz do nasDodaj do ulubionych
   
  Ralph Fiennes

Postać grana w Harrym Potterze: Lord Voldemort
Miejsce urodzenia: Suffolk, Anglia
Data urodzenia: 22 grudnia 1962
Zawód: Aktor, producent
Znak zodiaku: Koziorożec
Stan cywilny W latach 1993-97 jego żoną była Alex Kingston. Obecnie Francesca Annis

Biografia
Ralph jest najstarszym z sześciorga dzieci Marka Fiennesa i Jennifer \'Jenni\' Lash. Ojciec zajmował się fotografią. Matka, która umarła w 1993 roku na raka, była pisarką i pejzażystką. Swoim dzieciom przekazała zamiłowanie do literatury i malarstwa - wszystkie, z wyjątkiem Jacoba, związały swoje dorosłe życie ze sztuką. Martha została reżyserką teatralną, a w 1999 debiutowała na dużym ekranie realizując z Ralphem jako producentem i aktorem "Oniegina" według poematu Puszkina. Muzykę do tego filmu skomponował ich brat Mangus. Sophie została producentką, Joseph - aktorem.

Początkowo Ralph miał studiować malarstwo. Dostał się do Chelsea Art College, jednak po roku porzucił pędzel na rzecz sceny i przeniósł się do Royal Academy of Dramatic Arts. Jeszcze w domu bawił swoje rodzeństwo przedstawieniami kukiełkowymi, które sam w całości przygotowywał. Gdy miał 19 lat zadebiutował w amatorskiej produkcji jako Romeo. W 1985 r. dostał swój pierwszy profesjonalny angaż do teatru Regents Park. Spędził tam dwa lata. Przez rok grał w Royal National Theatre. W 1988 został członkiem prestiżowej Royal Shakespeare Company. Przez kolejne trzy lata występował w przedstawieniach szekspirowskich. W roli Troilusa zauważył go reżyser Chris Menaul i w 1991 zaoferował epizod w miniserialu "Prime Suspect", a potem główną rolę T.E. Lawrenca w "Niebezpiecznym człowieku" (1992). Krytyka brytyjska wysoko oceniła grę Fiennesa.



Sukcesem, aczkolwiek jeszcze nie na skalę światową, była rola Heathcliffa w "Wichrowych wzgórzach" (1992) Petera Kosminsky\'ego według powieści Emily Brontė. W filmie zauważył go Steven Spielberg i zaangażował do "Listy Schindlera" (1994). Fiennes wcielił się w postać nazistowskiego komendanta obozu koncentracyjnego w Płaszowie, Amona Goetha. Rola przyniosła mu nominację do Oskara i Złotego Globu oraz nagrodę krytyki nowojorskiej i Brytyjskiej Akademii Filmowej. Aktor stał się znany na całym świecie. Zaczął kręcić filmy w USA. W trzy tygodnie po zakończeniu zdjęć u Spielberga rozpoczął pracę na planie "Quiz Show" (1994) Roberta Redforda. Rok później zagrał u Kathryn Bigelow w "Dziwnych dniach" (1995). W 1996 r. otrzymał drugą nominację do Oskara, tym razem za rolę w "Angielskim pacjencie" Anthony\'ego Minghelli. W 1999 zagrał nie tylko u siostry, ale też u Istvįna Szabó w "Sunshine", gdzie wcielił się w potrójną rolę dziadka, ojca i wnuka oraz u Neila Jordana w "Końcu romansu". Rok 2000 aktor spędza w Anglii, gdzie gra tylko w teatrze.

Fiennes uchodzi za samotnika i neurotyka, ma niewielu przyjaciół. Często otrzymuje role przygnębionych i zamkniętych w sobie Anglików, którymi miotają wewnętrzne pasje. Pragnie jednak uniknąć zaszufladkowania i wciela się też w inne postaci. Swoje życie prywatne stara się trzymać w tajemnicy. Przez dziesięć lat (1983-1993) był żonaty z aktorką Alex Kingston, którą zobaczyć można w roli dr Elizabeth Corday w "Ostrym dyżurze". Fiennes porzucił ją dla Francesci Annis, którą poznał podczas realizacji broadwayowskiej inscenizacji "Hamleta".



Ralph Fiennes o Voldemorcie

Propozycję zagrania w filmie o Harrym Potterze Fiennes dostał "okrężną drogą". Mike Newell miał bowiem reżyserować polityczny thriller, adaptację bestsellerowej książki Johna le Carré "The Constant Gardener", w którym zagrać miał Ralph Fiennes.
Realizacja "The Constant Gardener" przypadła jednak Fernando Meirellesowi ("Miasto Boga").
Newell, który od dawna chciał pracować razem z brytyjskim aktorem zaproponował mu więc rolę w "Harrym Potterze i Czarze Ognia" .
Fiennes zdradził, że pojawi się też w piątej części filmowych przygód czarodzieja.
Zdjęcia do filmu "Harry Potter i Zakon Feniksa" mają ruszyć w styczniu 2006 roku.
Fiennes wie, że będzie musiał stoczyć na planie filmowym wielką walkę z Michaelem Gambonem (w roli Albusa Dumbledore'a). Aktor już myśli o szóstej części przygód Harry'ego Pottera.
Niestety, nie przeczytał jeszcze książki, nie wie więc, jak dużą rolę mógłby mieć ewentualnie do zagrania.
Aktor nie wyklucza także udziału w ostatniej, siódmej części cyklu. Podobno postać lorda Voldemorta ma zostać rozbudowana. Problem w tym, że J.K. Rowling nie skończyła jeszcze ostatniej książki; nie jest także wiadomo, kto miałby podjąć się ekranizacji siódmego tomu przygód Harry Pottera.
"Myślę, że to zupełnie naturalne w moim zawodzie. Zazwyczaj nie wiem, kto będzie mnie reżyserował, ale mam nadzieję, że wytwórnia wybierze odpowiedniego człowieka" - powiedział aktor serwisowi "ComingSoon.net".
"Myślę, że Alfonso Cuaron (Harry Potter i Więzień Azkabanu) podniósł reżyserię filmową na wyższy poziom, wierzę też, że Mike Newell zrobi świetny film"- aktor kurtuazyjnie skomplementował reżyserów.
Fiennes powiedział, że w celu poprawienia dosyć dramatycznego wizerunku lorda Voldemorta z pierwszych części serii, zostaną użyte efekty specjalne. Aktor użyczył też swojego głosu na potrzeby gry komputerowej "Czara Ognia".
"Harry Potter i Czara Ognia" dostał w Ameryce notę PG-13, co oznacza, że jest dozwolony od lat 13. Powodem takiej klasyfikacji filmu mają być niektóre "przerażające" sekwencje przemocy.



Ciekawostki:

Kiedy mieszkał w Irlandii nie chodził do szkoły ale uczył się w domu
Chciał zająć się malarstwem ale jednak wybrał aktorstwo
Zajął 33 miejsce w konkursie na najseksowniejszego mężczyznę kina wszechczasów
Nie wahał się przytyć do roli w „Czerwonym smoku”

Filmografia:
2005: Wallace & Gromit Movie: Curse of the Wererabbit, The jako Lord Victor Quatermaine
2005: Constant Gardener, The jako Justin Quayle
2005: Chumscrubber, The jako Michael Ebbs
2005: Harry Potter i Czara Ognia (Harry Potter and the Goblet of Fire) jako Lord Voldemort
2004: Vapor jako Damon Wetly
2004: White Countess, The
2002: Pająk (Spider) jako Pająk
2002: Czerwony smok (Red Dragon) jako Francis Dolarhyde
2002: Podwójny blef (Good Thief, The) jako Tony Angel
2002: Pokojówka na Manhattanie (Maid in Manhattan) jako Christopher Marshall
2000: Kropla Słońca (Sunshine) jako Ignatz/Ivan/Adam Sonnenschein
2000: Spotkanie z Jezusem (Miracle Maker, The) jako Jezus (głos)
2000: Cudotwórca (Miracle Maker, The) jako Jezus (głos)
1999: Koniec romansu (End of the Affair, The) jako Maurice Bendrix
1999: Onegin jako Eugeniusz Onegin
1998: Książę Egiptu (Prince of Egypt, The) jako (głos) Rameses
1998: Rewolwer i melonik (Avengers, The) jako John Steed
1997: Oskar i Lucinda (Oscar and Lucinda) jako Oscar Hopkins/prawnuk Oscara
1996: Angielski pacjent (English Patient, The) jako Lįszló Almįsy
1995: Dziwne dni (Strange Days) jako Lenny Nero
1994: Quiz Show jako Charles Van Doren
1993: Dzieciątko z Macon (Baby of Macon, The) jako Syn biskupa
1993: Lista Schindlera (Schindler\'s List) jako Amon Goeth
1993: Kormoran (Cormorant, The) jako John Talbot
1992: Wichrowe wzgórza (Wuthering Heights) jako Heathcliff
1990: Dangerous Man: Lawrence After Arabia, A jako T. E. Lawrence
1990: Główny podejrzany (Prime Suspect) jako Michael
 





  
Kolonie Harry Potter:
Kolonie Travelkids
  
Konkursy-archiwum

  

ŻONGLER
KSIĘGA HOGWARTU

Nasza strona JK Rowling
Nowości na stronie JKR!

Związek Krytyków ...!
Pamiętnik Miesiąca!
Konkurs ZKP

PAMIĘTNIKI : KANON


Albus Severus Potter
Nowa Księga Huncwotów
Lily i James Potter
Nowa Księga Huncwotów
Pamiętnik W. Kruma!
Pamiętnik R. Lupina!
Pamiętnik N. Tonks!
Elizabeth Rosemond

Pamiętnik Bellatrix Black
Pamiętnik Freda i Georga
Pamiętnik Hannah Abbott
Pamiętnik Harrego!
James Potter Junior!
Pamiętnik Lily Potter!
Pamiętnik Voldemorta
Pamiętnik Malfoy'a!
Lucius Malfoy
Pamiętnik Luny!
Pamiętnik Padmy Patil
Pamiętnik Petunii Ewans!
Pamiętnik Hagrida!
Pamiętnik Romildy Vane
Syriusz Black'a!
Pamiętnik Toma Riddle'a
Pamiętnik Lavender

PAMIĘTNIKI : FIKCJA

Aurora Silverstone
Mary Ann Lupin!
Elizabeth Lastrange
Nowa Julia Darkness!

Joanne Carter (Black)
Pamiętnik Laury Diggory
Pamiętnik Marty Pears
Madeleine Halliwell
Roxanne Weasley
Pamiętnik Wiktorii Fynn
Pamiętnik Dorcas Burska
Natasha Potter
Pamiętnik Jasminy!

INKUBATOR
Alicja Spinnet!
Pamiętnik J. Pottera
Cedrik Diggory
Pamiętnik Sarah Potter
Valerie & Charlotte
Pamiętnik Leiry Sanford
Neville Longbottom
Pamiętnik Fleur
Pamiętnik Cho
Pamiętnik Rona!

Pamiętniki do przejęcia

Pamiętniki archiwalne

  

CIEKAWE DZIAŁY
(Niektóre do przejęcia!)
>>Księgi Magii<<
Bestiarium HP!
Biografie HP!
Madame Malkin
W.E.S.Z.
Wmigurok
OPCM
Artykuły o HP
Chatka Hagrida!
Plotki z kuchni Hogwartu
Lekcje transmutacji
Lekcje: eliksiry
Kącik Cedrica
Nasze Gadżety
Poznaj sw�j HOROSKOP!
Zakon Feniksa


  
Co sądzisz o o zakończeniu sagi?
Rewelacyjne, jestem zachwycony/a!
Dobre, ale bez zachwytu
Średnie, mogłoby być lepsze
Kiepskie, bez wyrazu
Beznadziejne- nie dało się czytać!
  

 
© interREKLAMA.pl
strony internetowe szczecin - Wszystkie prawa zastrzeżone
linki